Artikel: Barokken ca. 1660 - 1740
FORSIDE OM OS KONTAKT

Indtast dit søgeord herunder for
at finde en specifik vare. Du kan
også søge på varenummer.

SKJUL MENU

Barokken ca. 1660 - 1740

Barokken blev udviklet i Rom, hvor paven bl.a. brugte kunsten som modtræk til reformationen, igennem udsøgt arkitektur, kunst og overdådigt interiør - vatikanstaten voksede i rigdom og overdådighed.

Hurtigt herefter fulgte hoffet i Paris. Den Italienske barok understregede kirkens og Guds magt. Den Franske barok understregede kongens og enevældens magt.

Barokken var en videreudvikling af renæssancens antikke formsprog, der dog blev kraftigt forstærket.  Perspektiv & lys/skygge effekterne blev udviklet og anvendt rigt. De antikke dekorationer og motiver blev forstærkede, fremhævede og forstørrede. Derudover blev de overført til bl.a. stuk, træskærerarbejde og andet kunsthåndværk, så motiverne nu, plastisk trådte tredimentionelt frem på paneler, vægge og lofter i interiøret.

Udsøgt skulpturarbejde vandt frem. Naturalismen, realismen og perspektivet i malerierne blev dyrket til det ekstremt fotorealistiske. Trompé l'oeil malerierne og stilleben teknikkerne blev udviklet. Udtrykket i al kunst var stærkt følelsesbetonet, overdådigt, svulstigt, pompøst og til tider ekstremt.

Det var en tid, hvor især teater, skulptur, dans, musik, maleri og musik blomstrede og udvikledes.

 

Stuk og Trompé L'oeil, Vatikanmuseet, Rom

Trevi Fontænen i rom

 

I barokken og rokokoen blev der stor efterspørgsel på imitationer af billedvævede tapeter, gyldenlærred, marmor, træ og andet. Man anvendte fortsat mange af de teknikker og materialer som var opstået i renæssancen, og nye kom til.

Fra renæssancen:

Nye teknikker som vandt frem i barokken

 

Panelmaleri, Den Gamle By

Flisevæg, Den gamle By

Marmorering, Den gamle By

  Barainmaleri, Gl. Estrup


Kunst og vægdekorationer Konge og Adel

Det var naturligvis hos Konge og Adel at de nye teknikker først blev anvendt og afprøvet. Det var her der var råd til at være med på moden. Mange at de ovenstående metoder vil derfor kunne findes på Slotte og Herregårde fra barokkens tid. 

Kunst og vægdekorationer for det bedre borgerskab:

Det bedre borgerskab brugte, så vidt muligt, de samme teknikker og udsmykninger som konge og adel. Dog var disse ofte mere simpelt udført. 

Forgyldte rammer, portrætmalerier, panelmalerier, safttapeter, vokstapeter, kalk og limfarvede motiver på vægge af søjler eller anden moderne ornamentik, efterligninger af marmor/ædelt træ og bindningsværk, der blev bemalet, så det lignede grundmurede huse med sandstensudsmykninger var udbredt hos den velstående borger. 

Kunst og vægdekorationer for almuen

Hos almuen blev det nu muligt at være lidt med på moden i forhold til marmoreringer og ådringer, der kunne udføres i meget enkle strøg med forskellig farvet limfarve, temperafarve, oliemaling og kalk.

Vægge kunne stryges med en farvet limfarve. Skabelonering af mønstre kunne efterligne de dyre stoftapeter af silke og fløjl. Bemalinger og udsmykninger blev foretaget på vægge, paneler, skabe, kister, gerichter, døre, lister og andet møblement og interiør. Den relativt billige pariser blå farve var en farve som alle samfundslag tog til sig og brugte nu. Især fordi blåt pigment - ultramarin blå - indtil barokken havde været en meget kostbar farve at anskaffe og bruge, da den blev udvundet af halvædlestenen Lapis Lazuli.

Paneler og møbler blev udsmykket med marmorering, ådring og frihåndsbemalet med motiver af blomster, bladranker, dyr, landskaber, skrift, tal m.m. 
 

 

 

 

 

 

 

 

Billederne her er fra bondestuerne på Museumsberg Flensburg.

 

 

Få mere viden om Barokken

Hvis du er interesseret i mere spændende information om barokken så klik dig videre på nedenstående menu:

En ny tid på vej

Barokkens udtryk ændrede sig gradvist til den nye régence stil, der vandt frem efter Ludvig 14.'s død i 1715. 

Da Ludvig 14. døde var hans oldebarn - den nye kong Ludvig 15. kun 5 år gammel. Derfor fik han en formynder, der styrede landet for ham indtil han var gammel nok. En formynderregering kaldes på Fransk La Régence - deraf navnet på den nye stil, der også kaldes senbarok eller tidlig rokokko. Stilen var en videreudvikling af barokken - dog mere let, lys og livlig.

Din vurdering af artiklen:   

< Tilbage til oversigten

MEST LÆSTE
Kalkning af facader
Rigtigt udført kalkling hverkan må eller skal smitte af. Udført rigtigt holder en kalket overflade i 8-15 år, afhængig... LÆS
Skønvirke 1890 - 1915
Skønvirke er en stilperiode, der ligger samtidig med historicismen og nationalromantikken. Den opstod som... LÆS
Maling af indvendige døre, indfatninger, paneler m.m.
Langt de fleste indvendige døre er såkaldt fyldingsdøre. Fyldingsdøre er opbygget af en ramme udfyldt med fyldninger.... LÆS
Overfladebehandling af udendørs træværk
Mange års erfaringer viser, at udvendig træværk med fordel kan behandles med malinger, der er diffusionsåbne.... LÆS
Renæssancen 1536 - 1660
Renæssancen blev grundlagt i 1400 & 1500 tallet i Italien men kom først for alvor til Danmark efter reformationen. Den... LÆS
Gamle rudeglas er guld værd
Prøv at kigge nærmere efter, næste gang du kommer i en bydel, hvor de originale vinduer er bevaret. Gamle rudeglas er... LÆS

TILMELD NYHEDSBREV
Navn:
Din e-mail:

Kurser 2020 - NU åben for tilmelding

Planlæg forårets aktiviteter i haven.

Fjern maling og kit med Speedheater serien

Her får du gratis råd og vejledning til dit projekt

Find det produkt du skal bruge

Kontakt

Lær os at kende

Kan vi hjælpe dig?

Partnere

Hverringe Centrum for Restaurering
Hverringevej 185
DK-5300 Kerteminde
Tlf. +45 6332 3131
kontakt@hverringe.dk
CVR-nr. 32672124

Om os
Presse
Jobs
Persondatapolitik
Cookies

Besøg os / Find vej
Handelsbetingelser
Levering og forsendelse
Returnering af varer
Nyheder

Realdania
Fremtidens Herregård
Kerteminde LAG
Syddansk Væksthus
EU

Besøg Hverringe Gods

 

 

 

 

Tilmeld nyhedsbrev:

 

Nænsom bygningsbevaring
Istandsættelse af gamle huse
Bevaring og vedligeholdelse af gamle huse
Originale og Traditionelle Materialer
Restaurering og Bygningsbevaring
Gamle håndværksmetoder
Gamle traditionelle håndværksmetoder
Gamle vinduer og døre