 |
DU STÅR HER: Artikler > Energforbedring af vinduer - hvilke løsninger anbefales... Energforbedring af vinduer - hvilke løsninger anbefales...
Der findes 3 forskellige løsninger til energiforbedringer af gamle vinduer af træ. Inden du vælger løsning er der flere forhold, du skal overveje.
Nedenfor ser du en sammenligning af tre vinduesløsninger i ens størrelse og sprosseopdeling, et klassicistisk vindue med én sprosse, som mange ejere af ældre bygninger med sprossevinduer står overfor:

|
Bevaring og istandsættelse af det eksisterende, originale vindue og opsætning af indvendige forsatsrammer.
Her er der to muligheder: Forsatsrammer med eet lag energiglas (i alt to lag glas) og forsatsrammer med to lag glas i form af en 4-10-4 energirude med dobbelt belægning (i alt 3 lag glas).
|

|
Udskiftning af det eksisterende vindue, formentlig et allerede udskiftet, dårligt termovindue.
Her er der også to muligheder: Koblede rammer med energiglas (i alt to lag glas) og koblede rammer med 4-10-4 energiruder (i alt 3 lag glas).
|

Udskiftning af vinduet med nye træ-alu vinduer med 4-16-4 lav-energiroder med en center-U-værdi på 1,3 Wm²K og pålimede, falske snydesprosser.
|
Tegningerne viser at løsning 3 er den dårligste – både i forhold til varmebesparelse og holdbarhed/levetid. Løsning 1 med energiruder i forsatsrammerne og løsning 2 med energiruder i de koblede rammer er bedst, både hvad angår varmebesparelse og holdbarhed/levetid. Energitabet gennem hele vinduet for løsning 1, hvor du bevarer de gamle 200-årige vinduer af træ, er faktisk 1/3 af energitabet gennem hele vinduet for løsning 3. De nye træ-alu-vinduer med energiruder, (løsning 2 med 2 lag glas) er også bedre end end træ-alu-vinduerne (løsning 3), men det bedste valg er løsning 1.
Du kan altså både bevare de gamle, originale og ekstremt gode og robuste vinduer, energiforbedre dem og spare mere på varmen end en vinduesudskiftning med tilsvarende vinduer af træ, træ-alu eller plastik, med udvendige lavenergiruder giver.
U-værdien er et mål for varmetabet, der måles i W/m2K. (En U-værdi er et udtryk for, hvor meget varme der trænger ud igennem 1 m² af konstruktionen ved en temperaturforskel på 1 grad af den udvendige og indvendige side af konstruktionsdelen).
Enheden for en U-værdi er W/m²K. Temperaturforskelle angives ofte i Kelvin i stedet for grader Celsius, derfor anvendes bogstavet K.
For vinduer gælder det specielt, at den U-værdi man skal bruge, er varmetabet gennem hele vinduet - ikke kun rudens midte.
Er du blevet nysgerrig efter at vide mere kan du gå på opdagelse i artiklerne herunder.
du/SV-Vinduer/s 29+30
Din vurdering af artiklen: RELATEREDE ARTIKLER Udskiftning af vinduer Hvis du har et hus, hvor de gamle vinduer tidligere er erstattet med uoriginale vinduer, der har ændret husets... LÆS MERE  Energiforbedring - Fire gode råd, når du energiforbedrer dine gamle vinduer Når du skal energiforbedre dine dine vinduer, er der nogle forhold du bør forholde dig til. Det vigtigt, at... LÆS MERE  Energiforbedring - Forsatsvinduer - Sådan går du igang I stedet for at udskifte hele vinduet, er en velegnet måde, at energiforbedre gamle vinduer, at opsætte indvendige... LÆS MERE  Energiforbedring - Støjisolering med forsatsvinduer Ved bygninger, der ligger lige op til tungt trafikerede veje, kan støjgenerne mindskes ved at gøre vinduerne mest... LÆS MERE  Energirenovering og bevaringsværdier Der er mange udfordringer når de gamle huse skal energirenoveres - både teknisk og æstetisk........ LÆS MERE  Energirenovering, hvor skal jeg starte Hvor kan det bedst betale sig at sætte ind, når der skal energirenoveres i det gamle hus....... LÆS MERE  Hvad siger bygningsreglementet Hvornår stiller bygningsreglementet krav til renoveringen?... LÆS MERE  Sådan energiforbedrer du gamle vinduer Har du gamle vinduer med kun ét lag glas, kan du sagtens gøre vinduet energieffektivt, uden at du behøver skifte det... LÆS MERE  Pas på dine vinduer - de fortæller historie Husets vinduer har en helt særlig rolle for husets arkitektoniske udtryk. De fortæller historie... LÆS MERE  Vinduer - Vedligeholdelse og materialevalg Gamle originale vinduer i Danmark, der er 100, 200 eller 300 år og som stadigvæk er i meget høj kvalitet, kan... LÆS MERE
|
|
|
|
MEST LÆSTE Kalkning af facader Rigtigt udført kalkling hverkan må eller skal smitte af. Udført rigtigt holder en kalket overflade i 8-15 år, afhængig... LÆS Skønvirke 1890 - 1915 Skønvirke er en stilperiode, der ligger samtidig med historicismen og nationalromantikken. Den opstod som... LÆS Maling af indvendige døre, indfatninger, paneler m.m. Langt de fleste indvendige døre er såkaldt fyldingsdøre. Fyldingsdøre er opbygget af en ramme udfyldt med fyldninger.... LÆS Overfladebehandling af udendørs træværk Mange års erfaringer viser, at udvendig træværk med fordel kan behandles med malinger, der er diffusionsåbne.... LÆS Renæssancen 1536 - 1660 Renæssancen blev grundlagt i 1400 & 1500 tallet i Italien men kom først for alvor til Danmark efter reformationen. Den... LÆS Gamle rudeglas er guld værd Prøv at kigge nærmere efter, næste gang du kommer i en bydel, hvor de originale vinduer er bevaret. Gamle rudeglas er... LÆS
|
|
|
|