Artikel: Historicismen 1820 - 1915
FORSIDE OM OS KONTAKT

Indtast dit søgeord herunder for
at finde en specifik vare. Du kan
også søge på varenummer.

SKJUL MENU

Historicismen 1820 - 1915

Historicismen blomstrede i Europa i perioden 1820 til 1900. I Danmark var det i perioden 1850 til ca. 1915 den især havde fodfæste. Indenfor kirkearkitektur faktisk helt frem til omkring 1940.

 

 

Marmorkirken

Bygningsdetalje fra Glyptoteket

Glyptoteket


I historicismen kiggede man tilbage og interesserede sig for historien bag forskellige stilperioder og deres forskellige særpræg. Det gav inspiration til at genopdage og udvikle tidligere tiders arkitektur. Nye huse blev opført i gotisk stil, hollandsk renæssancestil m.m. Deraf navnet Historicisme.

Udviklingen af maskiner, der kunne fungere ved hjælp af damp, gas og olie banede vejen for at bygge en masse nye fabrikker, der kunne producere mange forskellige produkter. Dette kaldes også industrialiseringen.

De nye industier skabte en masse arbejdspladser, og derfor flyttede mange fra land til by i de såkaldte arbejderkvarterer på bl.a. Nørrebro og Vesterbro. Arbejderkvartererne blev bygget som 4 & 5 etagers bygninger med flere baggårde og dårlige hygiejneforhold.

Byernes vækst skabte også behov for en fornyet infrastuktur og for nyt byggeri af hospitaler, skoler, fabrikker, pakhuse m.m. De første elværker blev bygget i 1890'erne og med elektricitet var der nu endnu større mulighed for at udvikle industrien. Jernbanenettet blev kraftigt udvidet i perioden og elektricitet medførte nye industrier - f.eks. filmindustrien. Kosmoramer/biografer blev bygget til at fremvise film.

Samtidig voksede interessen for den gamle danske kultur. Digte, skulpturer, arkitektur og udsmykninger tog ofte udgangspunkt i nordisk mytologi og middelalder arkitektur. Denne interesse for det danske særpræg kaldes nationalromantik.
 

Klunkestilen opstår omkring 1880 som en reaktion på, at man nu kunne fremstille tekstil af bl.a. bomuld, hør, uld på maskiner, hvilket sænker prisen. Du kan læse mere om klunkestilen her
.
 

Kunst, loft- og vægdekorationer:

Kemisk fremstilling af forskellige pigmenter udvidede malerens palette, blandt andet kunne man nu fremstille en ultramarinblå og en chromoxydgrøn. L. Fraenckels tapet og farvefabrik var landets største tapetproducent og fremstillede både tapeter samt farve og limprodukter til egen tapetproduktion samt eksporterede tapeter til bl.a. Norge og Sverige.

Med maskinernes indtog blev det billigere at producere og dermed også at købe tapet. Derfor blev flere gårde og mindre boliger også udsmykket med tapet i varierende kvalitet. Stribede tapeter og blomstermotiver var meget oppe i tiden.
 

William Morris var stor kritiker af bl.a. de masseproducerede tapeters kvalitet og skabte derfor sine egne bloktrykte kvalitets tapeter. Disse var primært med talrige motiver af sammenslyngede planter, blomster, træer og fugle - hvortil han fandt inspiration i middelalderens håndværkstraditioner og motiver. Med sin egen stil, farveholdning, det gode håndværk og kompromisløshed skabte han tapeter i meget høj kvalitet og var en central forgangsmand for Arts & Crafts bevægelsen, der bredte sig til hele europa i forskellige nationale variationer. William Morris tapeterne bliver stadig håndlavet og solgt den dag i dag, hvilket understreger, at kvalitet og håndværk betaler sig. 
 
 

Tapeter fra Den Gamle By

 

 

 


Tidens interesse for dansk flora og fauna bredte sig og blev kombineret med de pompejanske mønstre, som det blandt andet ses i loftet på lanbohøjskolens auditorium i København. Her er der malet et ottekantet solsegl i perspektiv - bemalet med lys og skyggeeffekter, stafferet og dekoreret efter pompejansk forbillede. Men en del af dekorationen er en kreds af 32 blomsterbuketter fra den danske flora. Danske blomster og især fugle blev yndede som håndmalede motiver.

 

Det ottekantede solsegl på Landbohøjskolen

Detalje fra loftudsmykning, Landbohøjskolen


Som i de øvrige perioder vedblev nogle tendenser, teknikker og materialer at være moderne samtidig med at nye kom til.

Fra tidligere perioder:

Nye teknikker

Udsmykning med pompejanske dekorationer på både vægge, døre og lofter blev ganske udbredt i palæer & privatboliger hos landets førende erhvervsfolk i sidste halvdel af 1800 tallet. Det blev også den primære udsmykningsform i de nye offentlige bygninger - Thorvaldsens museum, Landbohøjskolen, Universitetsbiblioteket, Glyptoteket, Sorø adademi m.fl Her anvendte man ofte de mørke, klassiske og rene kulører okker, jernoxydrød, dodenkopf, ultramarinblå, chromoxydgrøn, umbra, blyhvid, bensort, kønrøg, kasslerbrun m.fl.
 

 

Billeder fra Thorvaldsens Museum

Klassisk farvesætning i niche

 Udsmykning med Pompeijansk forbillede

 


Hvis du vil vide mere kan du kigge på de malerier, der blev malet i perioden til Interiørmalerne omkring 1900-tallet.

Få mere viden om Historicismen

Hvis du er interesseret i mere spændende information om historicismen så klik dig videre på nedenstående menu:

En ny tid på vej:

Igennem historicismen og i takt med den stigende industrialisering og dermed masseproducering - steg udsmykningsgraden i interiør og exteriør hos middelklassen og arbejderklassen. Kvaliteten og prisen på mange produkter faldt, hvilket gjorde det muligt at pynte og udsmykke borgerlige hjem - ja tilmed arbejderklassens hjem med produkter der førhen hørte magtens og elitens hjem til. 

Som reaktion på dette voksede en nationalromantisk bevægelse i hele europa, der gik i brechen for det gode, nationale kunsthåndværk inspireret af middelalderens arkitektur og gedigne håndværk. Skønvirke & nationalromantik er stilperioder i historicismen og disse er sideløbende stilretninger.

Din vurdering af artiklen:   

< Tilbage til oversigten

MEST LÆSTE
Kalkning af facader
Rigtigt udført kalkling hverkan må eller skal smitte af. Udført rigtigt holder en kalket overflade i 8-15 år, afhængig... LÆS
Skønvirke 1890 - 1915
Skønvirke er en stilperiode, der ligger samtidig med historicismen og nationalromantikken. Den opstod som... LÆS
Maling af indvendige døre, indfatninger, paneler m.m.
Langt de fleste indvendige døre er såkaldt fyldingsdøre. Fyldingsdøre er opbygget af en ramme udfyldt med fyldninger.... LÆS
Overfladebehandling af udendørs træværk
Mange års erfaringer viser, at udvendig træværk med fordel kan behandles med malinger, der er diffusionsåbne.... LÆS
Renæssancen 1536 - 1660
Renæssancen blev grundlagt i 1400 & 1500 tallet i Italien men kom først for alvor til Danmark efter reformationen. Den... LÆS
Gamle rudeglas er guld værd
Prøv at kigge nærmere efter, næste gang du kommer i en bydel, hvor de originale vinduer er bevaret. Gamle rudeglas er... LÆS

TILMELD NYHEDSBREV
Navn:
Din e-mail:

Fjern maling og kit med Speedheater serien

Sæt dine vinduer i stand med linoliemaling

Alle de rigtige produkter til dig og dit gamle hus

SOMMERPROJEKTER ?? Planlæg allerede nu, så du ikke mangler materialer når vi holder sommerlukket

Find det produkt du skal bruge

Kontakt

Lær os at kende

Kan vi hjælpe dig?

Partnere

Hverringe Centrum for Restaurering
Hverringevej 185
DK-5300 Kerteminde
Tlf. +45 6332 3131
kontakt@hverringe.dk
CVR-nr. 32672124

Om os
Presse
Jobs
Persondatapolitik
Cookies

Besøg os / Find vej
Handelsbetingelser
Levering og forsendelse
Returnering af varer
Nyheder

Realdania
Fremtidens Herregård
Kerteminde LAG
Syddansk Væksthus
EU

Besøg Hverringe Gods

 

 

 

 

Tilmeld nyhedsbrev:

 

Nænsom bygningsbevaring
Istandsættelse af gamle huse
Bevaring og vedligeholdelse af gamle huse
Originale og Traditionelle Materialer
Restaurering og Bygningsbevaring
Gamle håndværksmetoder
Gamle traditionelle håndværksmetoder
Gamle vinduer og døre