Artikel: Kalkning af facader
FORSIDE OM OS KONTAKT

Indtast dit søgeord herunder for
at finde en specifik vare. Du kan
også søge på varenummer.

SKJUL MENU

Kalkning af facader

Rigtigt udført kalkling hverkan må eller skal smitte af. Udført rigtigt holder en kalket overflade i 8-15 år afhængig af forholdene, før genbehandling er nødvendig.

Vælg den rigtige type kalk
Erfaringen viser, at det bedste reslutat ved kalkning opnås, når vi anvender langtidslagret kulekalk til fremstilling af hvidtekalk og kalkfarver og ikke den tørlæskede kalk, der bl.a. går under navnene "stampet kalk", " dobbeltstampet kalk", "hydratkalk" o.s.v. 

Det er bla. kulekalkens "større finkornethed" målt ned til ca. 10 my, som opnås gennem minimum to års lagring i kulen, der giver en meget smuk facade, og tillige den største holdbarhed.

Envidere betyder lagringen i de "bundløse" kalkkuler, at diverse fremmede salte i kalken kan sive bort gennem jorden. Den lange lagring sikrer tillige, at alt brændt kalk er blevet omdannet til læsket kalk (kalciumhydroxid).

Hvis kalken ikke er finkornet nok, hvis den indeholder fremmede salte eller hvis den indeholder uomdannet brændt kalk, bliver krystallisationen ikke optimal og bindingen til bunden dermed dårlig og løs med den "kendte" afsmitning til følge.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fremgangsmåden ved en veludført kalkning. Brug en god kalkkost med naturhår. Ud mod kanterne bruges en mindre ’radiatorpensel’ med en vinkelbøjet pensel.

 


Kalken skal tørre op og dermed hærde så langsomt som muligt.
Kalkens hærdning/krystallisation/carbonatisering skal foregå så langsomt som muligt   og som en våd proces. Går hærdningen for hurtigt, fordi det er for varmt og tørt i vejret, fordi bunden er for tør og suger for meget, eller fordi selve kalken er for grovkornet, pulveriserer kalken, inden den når at hærde rigtigt. Derved bliver kalkoverfladen løs, afsmittende og med ringe binding til bunden. Dette er grunden til, at du skal

 • kalke i gråvejr
 • temperaturen skal være mellem 5 og 15 grader Celcius
 • murværket må ikke være varmet op af solskin eller udsættes for solskin under kalkningen og dennes hærdning.
 • Bedst er det også at lukke for varmen i huset, især radiatorer der står lige op ad de ydervægge, der skal kalkes.
 • ​Endelig er det vigtigt, at kalkning udføres på opfugtet murværk. Du skal altså forvande murværket meget grundigt.

Kalken må ikke være for tyk
​Erfaringen viser, at hvis kalken er blandet for tyk, eller den er strøget for tykt på, holder den ikke ret længe. Når kalken krystalliserer i sådanne tykke lag opstår der uens spændinger, der får kalkoverfladen til at slippe bunden, hvorved kalken dels "buler ud" dels skaller af i store flager.

 • Den opblandede hvidtekalk eller kalkfarve skal være passende tynd, - som sødmælk.
 • Kulekalkdejen blandes med vand, en del kalkdej og 5-6 dele vand
 • Hertil sættes eventuelt den ønskede pigmentblanding
 • Der piskes/røres godt sammen og blandingen henstår i 2-3 timer
 • Blandingen kan afpasses efter bundens sugeevne.

Undlad at "forbedre" kalken
Undland at forbedre" kalken med forskellige tilsætninger af bl.a. kasein, kærne­mælk, skummetmælk, forskellige lime, blod, fedt, linolie osv. - ja sågar acryl- og PVA-bindere. Disse stoffer "forbedrer" ikke kalken, men forandrer dens egen­skaber som overfladebehandling i forskellig retninger.

Ved at tilsætte noget ændrer du simpelthen pro­duktet kalk til en kalk‑limfarv­e, der kan have bedre slidstyrke og vask­barhed, inde­holde mere far­vestof, stå med større glans osv. osv., men du mister også kalkens mineralske bindeegenskaber, dens fremragende fugtegenskaber, dens anti­septiske egenskaber, dens lysende farvelød og dens smukke naturlige forvitring, der sammen med slagregn, holder kalkoverfla­den helt ren og pæn.

 • Bunden
  Den bedste bund er en puds, filtsning eller berapning udført af en ren kalkmørtel. Er du i den situation, at facaden tidligere er behandlet med en for stærk puds, bør denne bankes af, idet det giver en dårlig vedhæftning og holdbarheden dermed forringes. En dårlig overflade kan forberedes til kalkning med et lag ”sandkalk” - hvidtekalk, hvori der er blandet noget meget fint sand (00), kvartsmel eller marmormel. En meget grovkornet og ru overflade er ikke bedre end en glat.
 • Pigmenter
  Farvepigmenterne til kalkfarver skal være kalkægte. Vi anbefaler at anvende naturlige pigmenter. Der må maksimum blandes 10% (volumen) pigment i den færdigblandede hvidtekalk, da farven ellers smitter eller regner af. Mindre procentdele giver lysere kalkfarver
  Pigmenterne udblødes i kalkvand som en tyk pasta, dagen i forvejen. Der skal røres jævnligt i kalkfarven.
 • Vand murværket inden kalkning
  Overfladen som skal kalkes skal forvandes med almindeligt vand, som skal trække mat ind i overfladen, inden der kalkes. Bundens beskaffenhed og temperaturen afgør, hvor store flader der skal forvandes. Du skal kalke vådt i vådt , dvs. at kalkstrøgene ikke må tørre hurtigere, end du kan stryge dem sammen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Kalkkosten
  Erfaringen viser, at det bedste resultat opnås, når der benyttes en god syrekost, en såkaldt kalkkost eller græskost af naturbørster. som kan ”bære” meget hvidtekalk i en dypning. Ud mod kanterne bruges en mindre vinkelbøjet pensel (også kaldet radiatorpensel). Kosten 'køres' godt rundt på bunden i 8-taller, hvor kalken gnides godt ind i overfladens porer. Når der er kalket et passende stykke trækkes strøgene lodret med let hånd på hele fladen, hvorved eventuelle 'løbere' trækkes ud.

Har du lyst til at vide mere, kan du gå på opdagelse i artiklerne herunder, hvor du finder mange flere nyttige oplysninger.

aj/SV-Facader/s28 og Bindingsværk/s28

 

Din vurdering af artiklen:   


RELATEREDE ARTIKLER

Klassisk overfladebehandling af facader - murværk

Hvidtekalk og kalkfarver passer – historisk og arkitektonisk, med deres smukke lysreflektion i overfladens... LÆS MERE

Kalkningens æstetik

En kalket facade reflekterer sollyset på en meget smuk og ’lysende’ måde og selv i gråvejr eller når det er overskyet,... LÆS MERE

Myter om kalkning

Der findes mange myter om kalkning. En af dem er, at et kalket hus skal kalkes hvert år inden pinse... LÆS MERE

< Tilbage til oversigten

MEST LÆSTE
Kalkning af facader
Rigtigt udført kalkling hverkan må eller skal smitte af. Udført rigtigt holder en kalket overflade i 8-15 år, afhængig... LÆS
Skønvirke 1890 - 1915
Skønvirke er en stilperiode, der ligger samtidig med historicismen og nationalromantikken. Den opstod som... LÆS
Maling af indvendige døre, indfatninger, paneler m.m.
Langt de fleste indvendige døre er såkaldt fyldingsdøre. Fyldingsdøre er opbygget af en ramme udfyldt med fyldninger.... LÆS
Overfladebehandling af udendørs træværk
Mange års erfaringer viser, at udvendig træværk med fordel kan behandles med malinger, der er diffusionsåbne.... LÆS
Renæssancen 1536 - 1660
Renæssancen blev grundlagt i 1400 & 1500 tallet i Italien men kom først for alvor til Danmark efter reformationen. Den... LÆS
Gamle rudeglas er guld værd
Prøv at kigge nærmere efter, næste gang du kommer i en bydel, hvor de originale vinduer er bevaret. Gamle rudeglas er... LÆS

TILMELD NYHEDSBREV
Navn:
Din e-mail:

Renovering eller nybyggeri ??

Planlæg forårets aktiviteter i haven.

Alle de rigtige produkter til dig og dit gamle hus

Sæt dine vinduer i stand med linoliemaling

Find det produkt du skal bruge

Kontakt

Lær os at kende

Kan vi hjælpe dig?

Partnere

Hverringe Centrum for Restaurering
Hverringevej 185
DK-5300 Kerteminde
Tlf. +45 6332 3131
kontakt@hverringe.dk
CVR-nr. 32672124

Om os
Presse
Jobs
Persondatapolitik
Cookies

Besøg os / Find vej
Handelsbetingelser
Levering og forsendelse
Returnering af varer
Nyheder

Realdania
Fremtidens Herregård
Kerteminde LAG
Syddansk Væksthus
EU

Besøg Hverringe Gods

 

 

 

 

Tilmeld nyhedsbrev:

 

Nænsom bygningsbevaring
Istandsættelse af gamle huse
Bevaring og vedligeholdelse af gamle huse
Originale og Traditionelle Materialer
Restaurering og Bygningsbevaring
Gamle håndværksmetoder
Gamle traditionelle håndværksmetoder
Gamle vinduer og døre