Artikel: Nye eller gamle vinduer. Hvordan ser totaløkonomien ud...
FORSIDE OM OS KONTAKT

Indtast dit søgeord herunder for
at finde en specifik vare. Du kan
også søge på varenummer.

SKJUL MENU

Nye eller gamle vinduer. Hvordan ser totaløkonomien ud...

Vinduer fremstillet ud fra de gamle principper, er dyrere i indkøb end vinduer fremstillet efter moderne metoder, men den lange levetid og enkle vedligeholdelse, kombineret med et minimalt varmetab, set i forhold til tilsvarende termovinduer betyder, at disse vinduer bliver billigst i længden, rent totaløkonomisk.

Fordele og ulemper

Det er vigtigt at du gør dig klart, at der både er gener og fordele ved valg af istandsættelsesmetode eller vinduesudskiftning, og ligeledes forskellige fordele og ulemper på de forskellge vindues typer. Undersøg, tal med håndværkeren, spørg producenten inden du tager endelig stilling.

 • Er det en gene, at du skal flytte potteplanter eller andre ting på vinduespladen, når du skal åbne de indadgående forsatsvinduer? Denne ulempe kan afhjælpes, hvis du vælger en vinduesløsning med koblede vinduesrammer.

 • Er det en gene, at en vinduesistandsættelse tager længere tid på byggepladsen end en vinduesudskiftning? Her kan du montere forsatsvinduer, før du sætter gang i reparation og istandsættelse af de udvendige vinduesrammer - hvorved de fleste gener, bl.a. støv, kulde og larm, bliver på samme niveau, som en vinduesudskiftning.
 • Er det en fordel eller en ulempe, at du med en istandsættelse af de eksisterende vinduer undgår en række ofte fordyrende og generende følgearbejder indvendigt i rummene, eller skal disse istandsættes ved samme lejlighed?
 • Hvor mange arbejdstimer vil du lægge i den årlige vedligeholdelse?
 • Der er udarbejdet et vedligeholdelsesprogram for linoliemalede vinduer, hvor du - uden at gøre hverken for meget eller for lidt, skal beregne omkring 20 minutter per vindue per år, incl. en større istandsættelse og nymaling hvert 15. år. Hertil skal du lægge den tid, du bruger på almindelig vinduesvask.
 • Hvilke krav stiller producenten af det nye vindue, for at garantien dækker?
 • Er der for eksempel krav om vask af de udvendige og indvendige rammer med specielle rengøringsmidler eller metoder eller smøring af beslag?
 • Hvordan skal du behandle eventuelle ridser eller skader på den udvendige overflade?
 • Er der fx. risiko for korrosion?
 • Hvornår skal du forvente, at ruderne skal skiftes, for eksempel fordi de punkterer?
 • Energiruder har en forventet holdbarhed på omkring 20 år, mens vinduesruder af enkeltglas kan holde evigt, med minder der kommer en bold eller en indbrudstyv i vejen.
 • Hvilke forventninger har producenten til levetid på tætningslister, glaslister og pålimede sprosser, og vil det være muligt at skaffe reservedele, når der skal ske udskfitning?

Lysindfald

Der findes forskellige sprosseløsninger, som alle påvirker den måde lysindfaldet af dagslys i rummene opleves. Nogle sprosser tager mere lys end andre. Derfor skal du gøre dig klart, hvor stort et lysindfald ønsker du i dine rum?

Gamle vinduers ægte sprosser med kitfals er spinkle og meget tynde (2,5 cm). De spreder dagslyset i rummet meget smukt og diffust gennem deres skrå profileringer, og tager derfor ikke lys.

Gennemgående termosprosser fylder op til 5 cm og tager dobbelt så meget lys som de gamle sprosser.

Pålimede sprosser, som monteres direkte på ruderne på nye termovinduer, for at få dem til at ligne gamle vinduer mest muligt, ser ganske tynde ud og ligner tilsyneladende de gamle på en prik. I virkeligheden fylder de 5 cm på skrå, hvor lyset jo kommer fra og hvor vi skal kikke ud.

Erfaringen viser, at termoruder i forhold til enkeltglasruder filtrerer sollys anderledes, så det opleves, at det er nødvendigt, at tænde det elektriske lys tidligere, når der er termoruder i vinduerne.

   

Du kan læse mere om gamle originale rudeglas og finde andre nyttige og spændende oplysninger i artiklerne herunder.

aj/SV-Vinduer/s36-41

Din vurdering af artiklen:   


RELATEREDE ARTIKLER

Vinduernes arkitektoniske kvaliteter

Gamle vinduer har spinkle rammer og kraftige karme og lodpost. Sprossernes profilering har stor betydning for vinduets... LÆS MERE

Istandsættelse af gamle trævinduer

Da alle vinduer ikke er lige gamle og deres vedligeholdelsesstandard er forskellig, skal alle vinduer ikke have den... LÆS MERE

Energiforbedring - Forsatsvinduer - Sådan går du igang

I stedet for at udskifte hele vinduet, er en velegnet måde, at energiforbedre gamle vinduer, at opsætte indvendige... LÆS MERE

Energforbedring af vinduer - hvilke løsninger anbefales...

Der findes 3 forskellige løsninger til energiforbedringer af gamle vinduer af træ. Inden du vælger løsning er der flere... LÆS MERE

< Tilbage til oversigten

MEST LÆSTE
Kalkning af facader
Rigtigt udført kalkling hverkan må eller skal smitte af. Udført rigtigt holder en kalket overflade i 8-15 år, afhængig... LÆS
Skønvirke 1890 - 1915
Skønvirke er en stilperiode, der ligger samtidig med historicismen og nationalromantikken. Den opstod som... LÆS
Maling af indvendige døre, indfatninger, paneler m.m.
Langt de fleste indvendige døre er såkaldt fyldingsdøre. Fyldingsdøre er opbygget af en ramme udfyldt med fyldninger.... LÆS
Overfladebehandling af udendørs træværk
Mange års erfaringer viser, at udvendig træværk med fordel kan behandles med malinger, der er diffusionsåbne.... LÆS
Renæssancen 1536 - 1660
Renæssancen blev grundlagt i 1400 & 1500 tallet i Italien men kom først for alvor til Danmark efter reformationen. Den... LÆS
Gamle rudeglas er guld værd
Prøv at kigge nærmere efter, næste gang du kommer i en bydel, hvor de originale vinduer er bevaret. Gamle rudeglas er... LÆS

TILMELD NYHEDSBREV
Navn:
Din e-mail:

Alle de rigtige produkter til dig og dit gamle hus

Fjern maling og kit med Speedheater serien

Renovering eller nybyggeri ??

Planlæg forårets aktiviteter i haven.

Find det produkt du skal bruge

Kontakt

Lær os at kende

Kan vi hjælpe dig?

Partnere

Hverringe Centrum for Restaurering
Hverringevej 185
DK-5300 Kerteminde
Tlf. +45 6332 3131
kontakt@hverringe.dk
CVR-nr. 32672124

Om os
Presse
Jobs
Persondatapolitik
Cookies

Besøg os / Find vej
Handelsbetingelser
Levering og forsendelse
Returnering af varer
Nyheder

Realdania
Fremtidens Herregård
Kerteminde LAG
Syddansk Væksthus
EU

Besøg Hverringe Gods

 

 

 

 

Tilmeld nyhedsbrev:

 

Nænsom bygningsbevaring
Istandsættelse af gamle huse
Bevaring og vedligeholdelse af gamle huse
Originale og Traditionelle Materialer
Restaurering og Bygningsbevaring
Gamle håndværksmetoder
Gamle traditionelle håndværksmetoder
Gamle vinduer og døre