Artikel: Romansk stilperiode år 1050 - 1240
FORSIDE OM OS KONTAKT

Indtast dit søgeord herunder for
at finde en specifik vare. Du kan
også søge på varenummer.

SKJUL MENU

Romansk stilperiode år 1050 - 1240

Det blev kristendommen og kirkernes udbredelse i Danmark, der førte de romanske byggemetoder og udsmykninger til landet. Den romanske stil bredte sig fra romerriget og op igennem europa. Den var præget af romernes rundbuestil, byggeskik og dekorationer.

 

Coloseum i Rom

Detaljebillede fra Ribe Domkirke

Typiske romanske rundbuer


Omkring 1100 årerne kom munkene sydfra til Danmark. De førte nye byggemetoder, viden og håndværk med sig og det fik en stor betydning for både byggeteknikker og den teknologiske udvikling i øvrigt. Munkene lærte danskerne at lave  landbrugsredskaber, hejseværk, møller, kloaker, munkesten af tegl (mursten), m.m. Det medførte stor byggeaktivitet og stigende handel. Befolkningstallet steg og flere landsbyer voksede frem i Danmark omkring kirker og nyanlagte klostre.

Colosseum blev bygget i Rom fra år 72 - 80 e.k. og består af rundbuer. Det prægtige amfiteater kunne rumme op til 50.000 tilskuere.

Kunst og vægudsmykninger

I denne tid blev der anvendt en rig udsmykning med kristne billeder, historier og symboler.
Kunst og håndværk blev på mange måder brugt til at skabe billeder, der kunne oplyse og oplære befolkningen, så man lærte at opføre sig rigtigt i forhold til den nye tro. Menigheden kunne nemlig ikke læse.

Bogmaleriet var et af de fineste og mest udsøgte håndværk. Fint forarbejdet pergament blev tilført meget detaljerede, håndmalede illustrationer og kunstfærdige bogstaver, hvor de vigtigste detaljer, bogstaver og ord var fremhævet med bladguld, illumineret - så de stod frem på papiret. Hvert eneste blad var kunstfærdigt udført i hånden af de dygtigste miniaturemalere. Derfor var bøger ekstremt kostbare og kun forbeholdt kirken og de rige. Det var også kun disse personer, der havde mulighed for at uddanne sig og lære at læse.

Et særligt dekorativt kendetegn fra denne periode er kalkmalerierne, der prydede væggene i de nyopførte kirker.

De bibelske motiver var prægtige at se på og her blev det dyre ultramarin blå pigment brugt som baggrund for flere af motiverne. Det blå pigment var dyrere end guld, fordi det blev udvundet af den sjældne halvædelsten lapis lazuli og dermed var den blå farve også et imponerende symbol på rigdom og magt.

I det hele taget var farverne meget kraftige på de nye kalkmalerier og det må på alle måder have været et imponerende syn at træde ind i kirkerummet, når man var vant til vikingernes mørke træhuse, telte og stavkirker. De smukke kalkmalerier var med til at sprede budskabet om Jesu, da prædiken i den katolske kirke foregik på latin.

 

Kalkmaleri fra Randlev Kirke

Granitdøbefond, Gl. Estrup

Kalkmaleri Århus Domkirke


Op igennem middelalderen blev også væveteknikkerne udviklet og tapeterne blev utroligt smukke og detaljerede. Det var kongehuse, kirker og de rigeste familier, der især anskaffede sig disse billedvævede tapeter. Ud over at være smukke isolerede tapeterne også og tilførte rummet varme. Der er ikke bevaret nogle danske tapeter fra den romanske stilperiode, men de er beskrevet i forskellige kilder.

Der er bevaret meget smukke granitskulpturer og granit udsmykninger med bibelske motiver fra den romanske periode. Heriblandt er mange af landets granit døbefonde skabt af datidens dygtige stenhuggere. 

 

Romanske træpaneler var også rigt udsmykket med udskæringer og bemaling af bladornamentik og bibelske motiver. Panelerne fungerede både som isolering og som udsmykning. Her er det også i høj grad de bibelske træskærerarbejder, der er bevaret helt frem til vores tid.

Få mere viden om den romanske stilperiode

Hvis du er interesseret i mere spændende information om den gotiske periode så klik dig videre på nedenstående menu:

En ny tid på vej

Op igennem den romanske periode voksede kirkens magt og dermed voksede også kirkens velstand, jordbesidelser og politiske indflydelse.
Det fik stor indflydelse for den kommende periode, gotikken, hvor kirken kæmpede for at være den højeste magtinstans i landet. 

Din vurdering af artiklen:   


RELATEREDE ARTIKLER

Renæssancen 1536 - 1660

Renæssancen blev grundlagt i 1400 & 1500 tallet i Italien men kom først for alvor til Danmark efter reformationen. Den... LÆS MERE

Vikingetiden ca. 800 - 1050

Helt tilbage fra vikingetiden og før endda har danskerne udsmykket sig selv og deres hjem på forskellig vis. Vikingerne... LÆS MERE

Gotisk stilperiode ca. 1250 - 1536

Den gotiske stilperiode strakte sig fra ca. 1250 - 1536. Kirken havde en enorm magt i denne periode. Kirken ønskede den... LÆS MERE

< Tilbage til oversigten

MEST LÆSTE
Kalkning af facader
Rigtigt udført kalkling hverkan må eller skal smitte af. Udført rigtigt holder en kalket overflade i 8-15 år, afhængig... LÆS
Skønvirke 1890 - 1915
Skønvirke er en stilperiode, der ligger samtidig med historicismen og nationalromantikken. Den opstod som... LÆS
Maling af indvendige døre, indfatninger, paneler m.m.
Langt de fleste indvendige døre er såkaldt fyldingsdøre. Fyldingsdøre er opbygget af en ramme udfyldt med fyldninger.... LÆS
Overfladebehandling af udendørs træværk
Mange års erfaringer viser, at udvendig træværk med fordel kan behandles med malinger, der er diffusionsåbne.... LÆS
Renæssancen 1536 - 1660
Renæssancen blev grundlagt i 1400 & 1500 tallet i Italien men kom først for alvor til Danmark efter reformationen. Den... LÆS
Gamle rudeglas er guld værd
Prøv at kigge nærmere efter, næste gang du kommer i en bydel, hvor de originale vinduer er bevaret. Gamle rudeglas er... LÆS

TILMELD NYHEDSBREV
Navn:
Din e-mail:

Alle de rigtige produkter til dig og dit gamle hus

Kurser 2020 - NU åben for tilmelding

Fjern maling og kit med Speedheater serien

Planlæg forårets aktiviteter i haven.

Find det produkt du skal bruge

Kontakt

Lær os at kende

Kan vi hjælpe dig?

Partnere

Hverringe Centrum for Restaurering
Hverringevej 185
DK-5300 Kerteminde
Tlf. +45 6332 3131
kontakt@hverringe.dk
CVR-nr. 32672124

Om os
Presse
Jobs
Persondatapolitik
Cookies

Besøg os / Find vej
Handelsbetingelser
Levering og forsendelse
Returnering af varer
Nyheder

Realdania
Fremtidens Herregård
Kerteminde LAG
Syddansk Væksthus
EU

Besøg Hverringe Gods

 

 

 

 

Tilmeld nyhedsbrev:

 

Nænsom bygningsbevaring
Istandsættelse af gamle huse
Bevaring og vedligeholdelse af gamle huse
Originale og Traditionelle Materialer
Restaurering og Bygningsbevaring
Gamle håndværksmetoder
Gamle traditionelle håndværksmetoder
Gamle vinduer og døre