Artikel: Undersøgelser af eksisterende malingslag
FORSIDE OM OS KONTAKT

Indtast dit søgeord herunder for
at finde en specifik vare. Du kan
også søge på varenummer.

SKJUL MENU

Undersøgelser af eksisterende malingslag

Inden du går i gang med at nymale eller istandsætte husets udvendige træværk, er det en god idé, at foretage en række undersøgelser af de eksisterende malingslag for at fastlægge den fremgangsmåde og behandlingsform, der er mest hensigtsmæssig og ønskelig.

Sidder de eksisterende malingslag ordentligt fast, er der revner, afskalninger, rynker, bobler eller krakeleringer? Hvilke materialer og behandlinger består de forskellige lag af? Hvordan har de tidligere farver været m.m.?

Disse undersøgelser kan med fordel udføres af en uvildig rådgiver fx. en konservator, en erfaren maler eller en arkitekt

Farveundersøgelser
Farveundersøgelser i form af strategisk anbragte farvesnit kan foretages af en faguddannet konservator.

Den tekniske tilstand
Den tekniske tilstand af de eksisterende malingslag vil en erfaren maler eller en arkitekt i mange tilfælde kunne vurdere. De mest almindelige skadestyper er slid eller skrammer i malingsoverfladerne, hyppigst på kanter og hjørner.

Andre skader kan være lange revner i malingens overflade – oftest på langs af træets årer samt de steder, træet er samlet. I nogle tilfælde har større partier af malingen og bundbehandlingen løsnet sig, ligesom der ses partielle afskalninger. Disse skader skyldes for det meste, at malingslaget ikke har kunnet følge med træets bevægelser som følge af skiftende fugtighed, temperaturer eller konstruktive bevægelser.

Malingstyper
Det kan også være formålstjenligt at undersøge, hvilke malingstyper de forskellige malingslag består af. For de heldækkende malingslags vedkommende er der i praksis tre muligheder. Det kan enten være linoliemaling, alkydmaling eller plast- eller akrylmaling:

  • Linoliemaling vil ofte afsløre sig gennem den karakteristiske slangeskindskrakelering, der opstår, når malingen er 10-15 år gammel. Det kan konstateres, om malingslaget er bundbehandlet med det meget giftige blyhvidt ved at en dråbe Natriumsulfid (8 % i vand) bliver farvet sort. Er malingslaget yngre og krakeleringen ikke indtrådt endnu, kan man brække et lille stykke maling af og brænde det. Kommer der en lugt af linolie, kan der være tale om enten linoliemaling eller alkydoliemaling.
  • Alkydmaling har ikke den karakteristiske slangeskindskrakelering, den er ofte blankere end linoliemaling, og der kan modsat denne forekomme opboblinger samt store, aflange afskalninger med opbøjede kanter. En afbrænding af et lille stykke vil som nævnt lugte af linolie, fordi der ofte er en smule linolie i alkydmaling.
  • Plast- eller akrylmaling vil ligne alkydmaling meget i overfladen og i måden at boble op og skalle af på. Plasten afslører sig ved afbrænding af et lille stykke maling; det vil brænde og lugte som plastic.

 

Hvis dit træværk eller dine vinduer er ældre end 1960 - eller selve huset er ældre end 1960 - skal du male træet med linoliemaling. Denne malingstype har dels en række gode tekniske egenskaber, men den passer også godt til husets alder og arkitektoniske udtryk.

 

aj/SV-Vedligeholdelse af udvendig træværk/s17

 

Din vurdering af artiklen:   

< Tilbage til oversigten

TAGS
MEST LÆSTE
Kalkning af facader
Rigtigt udført kalkling hverkan må eller skal smitte af. Udført rigtigt holder en kalket overflade i 8-15 år, afhængig... LÆS
Skønvirke 1890 - 1915
Skønvirke er en stilperiode, der ligger samtidig med historicismen og nationalromantikken. Den opstod som... LÆS
Maling af indvendige døre, indfatninger, paneler m.m.
Langt de fleste indvendige døre er såkaldt fyldingsdøre. Fyldingsdøre er opbygget af en ramme udfyldt med fyldninger.... LÆS
Overfladebehandling af udendørs træværk
Mange års erfaringer viser, at udvendig træværk med fordel kan behandles med malinger, der er diffusionsåbne.... LÆS
Renæssancen 1536 - 1660
Renæssancen blev grundlagt i 1400 & 1500 tallet i Italien men kom først for alvor til Danmark efter reformationen. Den... LÆS
Gamle rudeglas er guld værd
Prøv at kigge nærmere efter, næste gang du kommer i en bydel, hvor de originale vinduer er bevaret. Gamle rudeglas er... LÆS

TILMELD NYHEDSBREV
Navn:
Din e-mail:

Renovering eller nybyggeri ??

Smukke kontakter og afbrydere i bakelit

Alle de rigtige produkter til dig og dit gamle hus

Fjern maling og kit med Speedheater serien

Find det produkt du skal bruge

Kontakt

Lær os at kende

Kan vi hjælpe dig?

Partnere

Hverringe Centrum for Restaurering
Hverringevej 185
DK-5300 Kerteminde
Tlf. +45 6332 3131
kontakt@hverringe.dk
CVR-nr. 32672124

Om os
Presse
Jobs
Persondatapolitik
Cookies

Besøg os / Find vej
Handelsbetingelser
Levering og forsendelse
Returnering af varer
Nyheder

Realdania
Fremtidens Herregård
Kerteminde LAG
Syddansk Væksthus
EU

Besøg Hverringe Gods

 

 

 

 

Tilmeld nyhedsbrev:

 

Nænsom bygningsbevaring
Istandsættelse af gamle huse
Bevaring og vedligeholdelse af gamle huse
Originale og Traditionelle Materialer
Restaurering og Bygningsbevaring
Gamle håndværksmetoder
Gamle traditionelle håndværksmetoder
Gamle vinduer og døre