”Tårnuret” – well, i daglig tale tårnuret, for det sidder jo i virkeligheden ikke i et tårn. Det sidder på frontispicen og udgør sammen med de øvrige elementer så som det let fremskudte bygningsparti, det fint udskårne våbenskjold over døren, den dobbelte svungne granitrappe med støbejerns-gelænderet flankeret af to gårdlygter en væsentlig del af det imposante indgangsparti på Hverringe hovedbygning
Og tåruret altså, med sin vigtige placering, trænger til en renovering.
Urskiven er taget ned og leveret til malerværkstedet, hvor den får nyt bladguld og opfrisket den sorte og blå linoliemaling.
Bladguld, købes som navnet tilsiger i blade/ark af 80 x 80 mm. Vi har brugt en type der kaldes Rosenobel doppeltguld 23,75 karat, også kaldet tårnguld. Den høje karat er nødvendig hvis det skal bruges udendørs. Vi har brugt transfer guld, dvs. guld som er lagt på små stykker silkepapir; det er lettere at arbejde med. Først lægges et lag guldgrund en slags lim, på præcis de steder hvor bladguldet skal fæste. Vi har brugt en Fransk guldgrund lavet på linoliebasis, 12 timers. Dvs. at man kan begynde at forgylde 12 timer efter man har lagt sin guldgrund. I praksis må man dog ofte vente lidt længere tid da guldgrunden skal være næsten tør, ellers drukner guldet som betyder at den synker en anelse ned i guldgrunden og mister glans. Bladguldet klippes til i stykker med lidt overstørrelse og lægges på. Pensles/børstes for at trykke det let fast til guldgrunden og her efter trække silkepapiret af. Det overskydende guld pensles/børstes væk. (Se den lille film nedenfor) Som afsluttende finish børstes med en egernhårspensel og guldet poleres med vat.
Den blå farve på urskiven skal illudere himmel og maleren har i bestræbelserne på at finde den helt rigtige blå ”leget” med blandinger af de smukke blå pigmenter. Det endte med en blanding af primært kobolt blå lysnet og korrigert med andre pigmenter.